Имен ден празнуват Симеон, Мона и Мончо

 Имен ден празнуват Симеон, Мона и Мончо

На 3 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Симеон (означава – изслушващ), Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо

Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога. По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: “Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил”. Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: “Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи”. Така по внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Иисус. Той Го взел на ръце и в пророческо вдъхновение извикал. Йосиф и св. Дева се чудели на тия негови думи. Думите му, тогава не напълно ясни за ония, които ги чули, но по-късно са потвърдени от земния живот на Спасителя.

Църква почита Сретение Господни като един от 12 велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики.

Вирни се горе