Идва застудяване

Идва застудяване

В петък над по-голямата част от страната денят ще започне с предимно слънчево време. Около и след обяд от запад-северозапад облачността ще се увеличава и вплътнява. До вечерта в северозападните райони ще започнат валежи. Ще духа до умерен югозападен вятър, който в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад и след пладне ще се усили. Очаква ни все още топло време с максимални температури предимно между 23 и 28 градуса.

През нощта срещу събота валежите ще обхванат Западна България, ще се усилят. От северозапад и североизток ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават.

През почивните дни времето в страната ще се определя от средиземноморски циклон. В събота над цялата страна ще бъде облачно, с валежи. От север-северозапад, временно и от североизток, ще нахлува студен въздух и дневните температури ще се понижат значително: максималните ще са от 8-10 градуса в Западна България, до 16-18 градуса в югоизточните райони. На места се очаква валежите да са интензивни и значителни по количество, в Югоизточна България придружени и с гръмотевици. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 700-800 метра, дъждът ще преминава в сняг, съобщи Дарик.

В неделя от запад валежите ще спират, най-късно, едва през нощта срещу понеделник, в Североизточна България. Вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се усили. Над по-голямата част от страната ще остане предимно облачно, температурите и в източните райони ще се понижат.

В началото на следващата седмица ще е ветровито, хладно, с променлива облачност, над западната половина от страната по-често значителна. Минимални температури предимно между 3 и 8 градуса, на отделни места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса.

След това обаче времето трайно ще се стабилизира и ни очакват топли и слънчеви дни. Дневните температури ще започнат да се повишават до 15-18 градуса.

Вирни се горе