Идва студен фронт с много сняг

 Идва студен фронт с много сняг

Студен фронт с много сняг и виелици обхваща страната. Още от неделя температурите рязко ще се понижат в южните райони, а в понеделник, вторник и сряда от северозапад ще дойде сняг. Времето ще е хладно и ветровито – в идващите 10-15 дни ще е типично мартенско, прогнозират синоптиците. След това идва по-дълъг сух период, но пак доста хладен.

Дневните температури се очаква да са ниски за месеца. Малко по-топло ще е само край морето. През цялата седмица ще има превалявания, които в по-голямата си част ще са от дъжд, на места ще преминават в сняг.

В планините ще има повече снежна покривка за радост на скиорите. Това са кратки циклони, които оказват влияние на Балканите. Именно такъв циклон носи и студеният фронт със сняг.

До 24 март се очаква дълъг и хладен период, топли дни няма да има. Въпреки края на астрономическата зима на 22 март, затопляне на времето се очаква едва през последната седмица от месеца. Около 21-22 март прогнозите са да завали по-обилен сняг и в по-ниските части на страната.

В Родопите още вчера се образува снежна покривка, като обилният снеговалеж затрудни сериозно движението на автомобилите. Временни ограничения на път II-37 Батак-Доспат бяха въведени за тежкотоварните автомобили. Синоптиците прогнозират затоплянето за последните дни на месеца, когато температурите може да достигнат до 25 градуса.

Топло и слънчево за Великден

На Великден времето ще бъде топло и слънчево. Април обаче ще продължи да е сравнително по-студен от обичайното. След края на първото десетдневие и началото на второто времето ще преобладава облачно. Понижение на температурата се очаква в края на третото десетдневие. То обаче ще бъде за кратко. Очакват се няколко дъждовни дни. Но април ще изпратим с хубаво слънчево време. Последната седмица от месеца ще е топла, като за Великден – 1 май, ще е слънчево. Продължителността на деня рязко се увеличава и слънцето кулминира доста по-високо, обясняват специалистите. Само след няколко седмици ще дойде пролетното равноденствие – 12 часа ден и 12 часа нощ. Условията за ски в планините през целия април ще са задоволителни, като температурите ще се придържат около 4-7 градуса.

Максималните температури през месеца ще достигнат до 25-26 градуса. Очакваните валежи ще бъдат малко над и около нормата. Атмосферните процеси ще са изключително динамични, факт който определя променливото време през април.

Вирни се горе