И през октомври ще има лято

И през октомври ще има лято

Променливо, с условия за превалявания и усилване на вятъра, ще бъде времето през октомври, като ще се редуват затопляния и краткотрайни захлаждания. Средните денонощни температури ще се понижават чувствително. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Това припомнят в прогнозата си синоптиците от БАН, цитирани от БТА.

В началото на месеца ще бъде сравнително хладно. Впоследствие температурите ще се повишат и след 5 октомври ще се установи топло за сезона време. През втората половина на месеца динамиката на атмосферата ще се увеличи. По-чувствително застудяване се очаква към края на месеца.

Първите есенни слани се очаква да паднат на отделни места в Северна България и по високите котловинни полета на Западна България още в началото на месеца, а в повечето равнинни райони в останалата част от страната – към края на октомври. През първото и в началото на второто десетдневие ще преобладава сухо време.

Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни – средно броят им през месеца е от 6 до 9. В планините, по най-високите части, винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като “периоди на възвръщане на лятото”.

Средната месечна температура през октомври се очаква да бъде над нормата, а количеството на валежите – около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 0 и 5 градуса, а най-високите – между 24 и 29 градуса.

Вирни се горе