И ген. Валентин Петров: ДАНС беше политическа полиция

И ген. Валентин Петров: ДАНС беше политическа полиция

“Бившият вътрешен министър Румен Петков трябва да излезе и да каже истината за генерал Ваньо Танов и за генерал Илия Илиев”, заяви бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.

Пред Би Ти Ви той каза, че бившото ръководство на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е укривало документи от прокуратурата.

Аз не съм говорител на Румен Петков. Той трябва да каже, защо осветли Алексей Петров, каза още Петров.

Според него твърденията на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че ДАНС се била превърнала в политическа полиция са верни.

И други лица, извън БСП, участваха в подготовката на скандала за черногорския наркотрафикант Будимир Куйович. Имаше и вътрешна и външна комисия в парламента, аз бях два пъти разпитван от прокуратурата, но само за издаването на паспорта на Куйович.

Нито една от тези институции не прояви интерес да ме изслуша, въпреки, че името ми се търкаля в този скандал, заяви още ген. Петров.

В края на миналата седмица от килията си в затвора Будимир Куйович заяви пред телевизията, че Валентин Петров е един от хората, на които е плащал, както и на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Абсолютно невярно е, че Куйович ми е плащал, заяви Петров от своя страна днес. Не мога да си позволя да не спазвам закона с класифицираната информация, но един осъден престъпник и група заинтересовани лица проникнаха в системата, за да създават компромати.

“Като директор на Националната служба за борба с организираната престъпност, аз го експулсирах от страната за 10 години в началото на 2005 г. Още с идването ми в София, реших проблема с него. Аз съм единственият, които има ясна и последователна политика спрямо Куйович, дори след като се установи, че през 2006 г. той е влязъл в България”, заяви Валентин Петров.

Той настоява да бъде извършена пълна проверка на прокуратурата в ДАНС и едва тогава да се произнесат по въпроса.

По времето на Ваньо Танов в ГДБОП Спас Илиев обяви, че не са събрани данни за мое престъпно поведение. Въпреки, че подадох, молба за образуване на дело срещу Танов за клевета, до сега нямам отговор. Когато 25 години си работил за държавата и тези институции не те защитават, е време сам да се защитиш, обяви Петров.

Вариантите пред него били два – или и той да излезе и да изсипе купища класифицирана информация, или да помоли да бъде изслушан от парламентарната комисия за ДАНС и от прокуратурата.

Има много неща от скандала Куйович, които останаха скрити за прокуратурата, смята бившият главен секретар на МВР.

Той твърди, че в МВР са събирани данни, които са били използвани за политически цели от БСП, за омаскаряването на някого.

Валентин Петров настоява някогашният министър Румен Петков да каже, защо не се е съгласил с неговото предложение за освобождаване на Ваньо Танов.

“Да каже и за срещата с братя Галеви. Аз не съм говорител на Румен Петков. Умишлено беше забавена проверката на ДАНС, ръководството на ДАНС в лицето на Петко Сертов скри информация, именно заради политически поръчки. Службите и политически кръгове провокират скандали, за омаскаряване”, обяви Петров.

Служители от ГДБОП и ДАНС укривали документи. “Укрити са рапорти от ДАНС, за беседи с Куйович, в който той обяснява какви са отношенията му със служители на МВР. В писмо на Цвятко Цветков до бившия премиер Сергей Станишев е изнесен целият сценарий на скандала и са ясни целите на този скандал. Има ли такава справка, тя предоставена ли е за проверка. Това писмо наистина ли е на Цвятко Цветков?”, попита Петров.

И добави, че в ДАНС имало разработка с дата 18 март 2008 г., според която “случаят Куйович е, за да се ударят високите етажи…”

Вирни се горе