Гръцко-турската граница: евродепутатите отхвърлят натиска от Турция, изискват общи правила за убежище

Гръцко-турската граница: евродепутатите отхвърлят натиска от Турция, изискват общи правила за убежище

ЕС трябва да помогне на Гърция да управлява границата си с Турция, гарантирайки правото на убежище на нуждаещите се, заявиха евродепутатите.

В дебат с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и Хърватското председателство, по-голямата част от участниците разкритикуваха турския президент Ердоган, че използва страданието на хората за политически цели. Мнозина също така подчертаха, че кризата с бежанците през 2015 г. не трябва да се повтаря и настояха, че ЕС трябва да актуализира общите си правила за убежище.

Някои лидери на политически групи призоваха за преразглеждане на споразумението с Турция, постигнато през 2016 г. с цел спиране на потока от мигранти и хора търсещи убежище, в замяна на финансова помощ от ЕС. Други изразиха дълбока загриженост за влошаващата се хуманитарна ситуация на турската границата и на гръцките острови, където са изоставени хиляди мигранти търсещи убежище, много от които непридружени непълнолетни лица.

По време на дебата бяха повдигнати въпроси за необходимостта от спазване на Женевската конвенция и осигуряването на защита за бежанците, обвиненията за полицейско насилие над хора, които се опитват да преминат границата и риска от навлизане на джихадисти на територията на ЕС.

Бюро на ЕП София

Вирни се горе