Градусите падат, снегът ще натрупа, когато спре да вали

Градусите падат, снегът ще натрупа, когато спре да вали

Температурите падат, предупредителен код има за цялата страна. В четвъртък валежите отслабват, но на юг не

Динамично време очакваме в следващите 48 часа. И днес и в четвъртък ще вали сняг в цялата страна. Ще има ниски температури. Преспи, опасно хлъзгави и заледени пътища, предава NOVA.

За цялата страна са в сила предупреждения за опасно време. Сняг и силен вятър в североизтока, валежи до 30 литра на квадратен метър за денонощие в южна България.

Вторият по степен на опасност предупредителен код – оранжев, ще е в сила заради валежи от сняг, вятър и поледици в областите Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Жълт код за валежи от сняг ще е в сила за областите Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца и Плевен. Между 15 и 30 сантиметра снежна покривка се очаква да натрупа в районите на Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Силистра.

Снеговалежите се движат от север на юг и днес до края на деня ще покрият цяла северна България и почти цяла южна България. Почти без сняг ще остане само Горнотракийската низина. Там, където не вали сняг, ще вали дъжд. Значителна снежна покривка ще се образува в Северозападна и Централна северна България. За районите на Берковица, Мездра, Враца, Плевен, Попово, Търговище и Силистра тя ще е над 10 сантиметра.

Сложна картина се очертава на североизток. През нощта там валя дъжд, а температурите вече са под нулата. Очаква се на много места в Добруджа и по северното Черноморие да се заледят пътища и електропроводи. Освен снега, в североизточна България очакваме бурни ветрове със скорост до 70-80 километра в час. Това е предпоставка за образуване на преспи и снегонавявания.

Температурите днес сутринта са около и под нулата в северна България и между 2 и 4 градуса на юг. През деня на север ще става по-студено с температури около -5 – -6 градуса. В южна България – между 5 и 10 градуса.

През нощта срещу четвъртък валежите от сняг продължават. В северна България ще намалеят, но на юг ще станат по-интензивни. Снежна покривка ще има навсякъде без крайните югозападни райони. Температурите ще продължат да падат и дори дневните ще са под нулата.

Ще застудее още. Сутрешните температури ще бъдат между минус 8 и минус 4 градуса, а дневните между минус 3 и 0 градуса.

И в петък съществена промяна на времето не се очаква – зимата ще се застои заедно със снежната покривка. Ще вали сняг предимно в Северна и Източна България, там ще бъде доста студено – сутринта температурите се очаква да паднат до минус 12 градуса, а дневните ще бъдат до около минус 5 градуса.

Декември месец, както и първият почивен ден ще започне с ниски температури, но без валежи. Времето слабо ще омекне, в неделя слънцето повече ще се показва. Сутрешните температури ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а дневните между 0 и 6 градуса.

Вирни се горе