Голям астероид прелетя рекордно близко до Земята

Голям астероид прелетя рекордно близко до Земята

Толкова близо, колкото този астероид, не минават и някои сателити

Астероид с диаметър 46 м прелетя безопасно рекордно близо до Земята тази вечер, предадоха информационните агенции. Космическият обект 2012 DA14 мина на 27 357 км от земната повърхност, което е най-близкото регистрирано досега разстояние. Толкова близо не минават дори някои сателити, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По данни на американската космическа агенция НАСА, космическото тяло с диаметър 45 метра е било най-близко до Земята в 14,25 часа местно (21.25 часа българско време), след което астероидът постепенно е започнал да се отдалечава, съобщи ИТАР–ТАСС, цитирана от БГНЕС. Масата на 2012 DA14, открит преди година назад от испански астрономи, е около 130 хиляди тона, скоростта на движение – 28,1 хиляди км/час или 7,82 км в секунда.

Астероидът не е бил видим в САЩ в момента на най-голямото си приближаване до Земята. Но в Австралия астрономите са го наблюдавали с бинокли и телескопи.

Като цяло небесни тела със сходни размери прелитат в близост до Земята на всеки 40 години. Но астероидът 2012 DA14 се доближи най-близко до нашата планета. Учените смятат, че катастрофи в резултат на падането на подобни астероиди се случват средно една на 1200 години. В случай че той беше паднал на Земята, щеше да предизвика разрушения, съпоставили с взрива на ядрена бомба с мощност 2,5 мегатона, съобщава ИТАР-ТАСС.

Преминаването на астероида беше предшествано часове по-рано от падане на метеорит в Русия. Астрономите казаха, че двете събития нямат връзка и че двата обекта са се движили в противоположни посоки.

Вирни се горе