Глобяват сайтове за колективно пазаруване заради оферти за почивки

Глобяват сайтове за колективно пазаруване заради оферти за почивки

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е глобила собствениците на 24 интернет сайта за колективно пазаруване с 19 акта на обща стойност над 200 000 лева заради оферти за почивки. КЗП е започнала проверката по сигнал на туристическия бранш. Оплакването е, че се предлагат евтини пакети и нощувки от фирми, които не са регистрирани като туроператори и съответно не носят отговорност като такива за почивките, които продават, съобщи пред bTV Емилия Елчинова – главен директор “Контрол на пазара” в комисията.

Някои от сайтовете са глобени повторно с максимален размер, защото са продължили да предлагат туристически пакет, въпреки наложената им забрана. По закон глобата е от 10 до 30 хиляди лева.

„Ние сме просто като вестникарска обява, в която те са видели в този ден, че има това предложение и че то е валидно за читателите на този вестник”, коментира Камен Кънев – собственик на сайт за колективно пазаруване.

От министерството на икономиката и енергетиката обаче също твърдят, че сайтовете, които посредничат, трябва да се регистрират поне като турагент, защото в противен случай няма никаква защита за потребителя. „В случай на някакво събитие да бъдат компенсирани от застраховките, които имат туроператорите. При всички случаи даденият клиент, който е закупил почивка през сайт за колективно пазаруване, така или иначе трябва да отиде в офиса на туроператора и да сключи договор за тази услуга, която вече ще му носи и тази застрахователна опция”, обясни Христомир Христов от дирекция “Туристическа политика” към ведомството.

В момента масово сайтовете предлагат оферти, но като рекламна платформа – плащането се прави към труоператора, а порталът впоследствие получава комисионна. В този вид сайтове има и застраховки и туристически визи, които също се предлагат от фирми с лиценз.

По информация на телевизията един от глобените сайтове е завел и спечелил дело срещу КЗП. От комисията обаче са категорични, че ще обжалват.

Вирни се горе