Глобяват ловците без светлоотразители по облеклото

Глобяват ловците без светлоотразители по облеклото

Да се предприемат законодателни промени с цел стриктното спазване на изискванията за ползване на светлоотразителни елементи по ловното облекло. Това е било решено на извънреден Ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите, свикан във връзка с предотвратяване на инциденти по време на лов, съобщиха от агенцията, предаде БТА.

Решението идва след последния нелеп инцидент, при който ловец бе прострелян смъртоносно от свой колега на 22 октомври по време на лов над село Корница. Трагичният инцидент стана по непредпазливост и неспазване на изискванията за безопасен лов.

С предвижданите промени в Закона за лова и опазване на дивеча ще се въведат санкции за всички, които нарушават тези разпоредби. До приемане и влизане в сила на предвижданите законодателни промени ще се изготвят разпореждания, които ще имат задължителен характер по отношение спазването на изискванията за безопасност по време на лов, съобщиха от Агенцията по горите

Ще се прилага строг контрол при осъществяването на ловния излет. Предвижда се също да се организират опреснителни курсове за боравене с ловно оръжие и извършването на ежемесечен инструктаж на ръководителите на лова, с цел повишаване на квалификацията им.

Цените за разрешителните за лов, в зависимост от вида дивеч и начина на ловуване, които ще бъдат валидни за 2012 г., остават непроменени, са решили участниците в Ловния съвет. Размерът на годишната вноска за стопанисване на дивеча за следващата година също не се променя и остава 50 лева. Приетият ценоразпис за ползване на дивеч и дивечови продукти за организирания ловен туризъм е бил одобрен за периода 1 януари 2012 – 28 февруари 2013 г.

Приета е била и предложената програма за разселване на фермено-произведен дивеч в ловностопанските райони, предоставени за стопанисване на ловните сдружения на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България”. Предвижда се да бъдат произведени и разселени в природата ловен фазан – 75 000 бр., колхидски фазан – 35 000 бр., тракийски кеклик – 10 000 бр., полудива патица – 15 000 бр., и 45 000 бр. яребици.

Вирни се горе