Гергьовден - Ден на храбростта и Празник на армията

Гергьовден - Ден на храбростта и Празник на армията

На 6 май в 9 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще бъде отслужен празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

В 10.00 ч. на площад “Княз Александър Първи” ще започне военният парад.

Той ще бъде строеви (пеши) – без показ на военна техника, съобщи Министерството на отбраната.

Традиционно парадът ще бъде открит от вертолет Ми-17, носещ националното знаме, ескортиран от два вертолета “Кугър”. Ще участват седем представителни блока, знаменен взвод от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. Парадът ще започне с преминаване на знаменния взвод от Националната гвардейска част, носещ знамената-светини.

Първи ще е представителният блок на Военната академия “Г. С. Раковски”, с бойното си знаме, след него ще е блокът на Националната гвардейска част, с бойното знаме, следван от традиционния вече представителен блок на Сухопътните войски с участници в операции по поддържане на мира, с представителното знаме на СВ.

Ще последват блоковете на трите вида въоръжени сили с техните знамена. Последен ще премине блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите. Всеки блок се състои от по 64 души.

Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

За разлика от предходни години, този път парадът ще премине в посока от Централния военен клуб към Президентството, за да може военнослужещите, съгласно традицията, да се равнят надясно към официалните лица и началниците. Парадът ще бъде наблюдаван и от кавалери на военния орден “За храброст” от цяла България.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Вирни се горе