Гърците в паника, теглят парите си от банките

Гърците в паника, теглят парите си от банките

Тегленето на пари от гръцките банки достигна 700 млн. евро в понеделник, съобщи президентът на страната Каролос Папуляс пред лидерите на гръцките политически партии.

“По време на телефонен разговор с управителя на Гръцката национална банка, той ме информира, че положението на банките е много трудно и че банковата система е много слаба в момента”, е казал Папуляс.

“Тегленето достигна сумата от 700 млн. евро до 16 ч. в понеделник”, заявява Папуляс, като посочва, че положението ще стане “още по-лошо през следващите два дни”.

Управителят на централната банка Провопулос каза, че няма паника, но има голямо безпокойство, което може да се превърне в паника, добавя Папуляс.

Безпокойството е предизвикано от политическата несигурност след парламентарните избори на 6 май, при които нито една партия не получи мнозинство и хвърли страната в политическа парализа.

В понеделник и вторник държавният глава председателства заседания с партийните лидери в напразен опит да бъде сформирано коалиционно правителство.

В крайна сметка страната ще трябва да организира нови избори през юни.

През февруари бившият министър на финансите Евангелос Венизелос изчисли на около 16 млрд. евро депозираните в чужбина суми от 2009 г., когато започна дълговата криза.

От тях 32% са вложени в британски банки, а 20% в швейцарски банки.

Вирни се горе