Фермерите отказват да вдигнат блокадата

Фермерите отказват да вдигнат блокадата

Стачкуващите фермери от Северна Гърция отказват да вдигнат блокадите, въпреки призивите на правителството за спиране на протестите и намесата на прокуратурата.

Фермарите продължават да възпрепятстват движението по пътищата, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Затворена остава автомагистралата Егнатия, а снощи за половин час е бил отворен граничният пункт Промахон-Кулата за преминаване на ТИР-ове с лесноразвалящи се продукти, храни и зеленчуци.

По блокадите остават фермерите от района на Тесалия, Централна Гърция. Блокирано е също и движението в посока към Кавала. Засега нормално е преминаването на автомобили през граничните пунктове Дойран и Евзони в района на Килкис, Ники и Кристалопиги в областта Флорина, Орменион-Капитан Петко войвода в областта Еврос и Ексохи-Илинден в района на Драма, които бяха блокирани от фермерите. Отворена е също магистралата в района на Кастория, гръцка Македония, и в района на Прасина Фанария край Солун, която за известно време бе блокирана.

Затворен за товарни автомобили и коли остава ГКПП-Кулата. Опашка от 29 автомобила се е образувала на пункта. От 23.00 часа снощи до 2.00 часа тази сутрин по решение на стачкуващите гръцки фермери, пунктът временно е бил отворен и са пропуснати всички чакащи коли, къобщи “Фокус”. От България за Гърция преминаха всички 215 тира, които са чакали на пункта, съобщиха от МВР. От Гърция към България са преминали 290 тира. По информация на “Гранична полиция” на гръцка територия са останали около 110 товарни автомобила.

Стачниците вдигнаха блокадата на ГКПП Илинден – Ексохи до 11.00 часа днес. Кметът на село Садово Георги Парасков, което се намира на около 2 км преди граничния пункт, информира, че опашката от чакащи включва 10 ТИР-а и около 20 леки автомобила.

ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион за втори път вчера бе затворен за движение. Гръцките гранични власти са предупредили българските си колеги, че фермерите блокират пътя преди граничния пункт в 18.00 часа и преминаването е невъзможно.

МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция, заради ефективните протестни действия на земеделските производители в южната ни съседка.

Български евродепутати изпратиха запитване до Европейската комисия във връзка с блокирането на границата от протестиращите гръцки фермери. Евродепутатите питат какви мерки ще предприеме комисията и как ще съдейства за изплащане на обезщетения на България заради финансовите загуби от блокадата.

Вирни се горе