Европейската седмица за намаляване на отпадъците

 Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Идеята на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО – EWWR) е да популяризира концепцията за предотвратяване на генерирането на отпадъци през цялата една седмица, чрез координиране на дейности на територията на цяла Европа и извън нея, осъществени от различни участници (публични институции или местни власти, асоциации и НПО и европейски мрежи, бизнеса / индустрията/, учебни заведения и др.), насочени към различни целеви аудитории ( широката общественост, служители, ученици и др.).

Преди всичко, ЕСНО има за цел да насърчи устойчиви дейности за предотвратяване образуването на отпадъци в цяла Европа, да се повиши информираността отноно стратегията и политиките за за предварително предотвратяване и намаляване на отпадъците в ЕС и неговите държави-членки, да се превърне концепцията за намаляване на отпадъците в реалност; да подтикне и мотивира възможно най-много хора да предприемат действия, чрез практическа информация за действия и поведенчески промени, които ще доведат до промяна, да покаже на прякото въздействие на консумацията върху климатичните промени и околната среда, и накрая да се подчертаят връзките между намаляване на отпадъците и устойчивото развитие. Организаторите

Организаторите на на ЕСНО действат като промотъри и координатори на ЕСНО, регистрират предвидените и изпълнени действия, осъществяват наблюдение и оценка на действията и да отговорят на евентуални искания, направени от разработчиците.

Тези организатори играят съществена роля в гладкото протичане на процесите на планиране,подготовката и изпълнението на проектите.

Много участници имат някаква роля или функция за подпомагане информираността на хората за предотвратяване образуването на отпадъци. Тези участници могат да се включат както с ежедневните си дейности, така и по един по-видим начин по време на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, и като “разработчици” да предложат местни дейности за повишаване на осведомеността.

Вирни се горе