ЕК откри конкурс за Европейски награди за насърчаване на предприемачеството

ЕК откри конкурс за Европейски награди за насърчаване на предприемачеството

Предприемачеството е най-силният фактор за икономически растеж и създаване на работни места. Коя обаче е най-успешната европейска инициатива с най-творчески подход при подпомагането на нови бизнес начинания и създаването на нови работни места? За да намери отговора на този въпрос, Европейската комисия откри конкурс за Европейски награди за насърчаване на предприемачеството за 2013 г. С наградите ще бъдат отличени най-добрите обществени инициативи и публично-частни партньорства за насърчаване на развитието на бизнеса и предприемачеството. Тази година бе добавена нова категория, в която ще бъдат награждавани успешни проекти, допринасящи за развитието на „зелената“ икономика.

Повече информация относно Европейските награди за насърчаване на предприемачеството може да намерите на специалната страница в Интернет, а новините относно наградите можете да следите в Туитър на английски, френски, испански, италиански или немски или на официалната страница на наградите във Фейсбук.

Наградите се връчват в следните шест категории:

· Подкрепа за развитието на „зелените“ пазари и ефективното използване на ресурсите

· Насърчаване на предприемаческия дух

· Инвестиране в изграждането на умения

· Подобряване на бизнес средата

· Подпомагане на международното присъствие на предприятията

· Отговорно и приобщаващо предприемачество.

Конкурсът се провежда на два етапа; кандидатите първо се състезават на национално равнище, след което могат да бъдат избрани да продължат и на европейско равнище. В рамките на националните конкурси всяка държава ще избере двама кандидати, които да бъдат номинирани за участие в европейския конкурс до юни 2013 г.

Одобрените кандидати ще бъдат избрани от европейското жури. Всички номинирани от националните и европейските конкурси ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването, на която победителите ще бъдат отличени за техните усилия и ще им се предостави възможността да се представят пред по-широка европейска публика. Победителите ще получат наградите си на церемония по време на годишното събрание на МСП за 2013 г. във Вилнюс, Литва (25 — 27 ноември).

Повече информация можете да получите на: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-114_bg.htm #PR{: .tag-link}_metaPressRelease_bott om

Вирни се горе