EVN информира за постъпили сигнали за фалшифицирана фактура на дружеството

EVN информира за постъпили сигнали за фалшифицирана фактура на дружеството

EVN България информира за постъпил сигнал от клиент от гр. Несебър за това, че от трето лице (предишен собственик на имота) е получил фактура с логото на дружеството и това лице е изискал от клиента да му заплати в брой указаната във фактурата сума. От фактурата е видно, че посочената сума е цена за извършена услуга “присъединяване към мрежата на апартамент”, посочени са клиентски номер и ИТН (номер на измервателна точка). В документа е посочено, че той е издаден за месец август 2011 г.

Дружеството извърши проверка на въпросната фактура, която показа следното: такъв документ с посоченото съдържание не е издаван от “EВН България Електроснабдяване” АД, чийто данни са посочени във фактурата, съобщиха от дружеството. Въпросната фактура е била фалшифицирана като оригиналният вариант е бил фактура за “консумирана електрическа енергия и мрежови услуги” и е издаден от дружеството за месец август 2010 г. Посочената услуга “присъединяване към мрежата на апартамент” не фигурира под това наименование в извършваните услуги от “EВН България Електроразпределение” АД. В допълнение посочените клиентски номер и ИТН (номер на измервателна точка) в предоставената от клиента фактура не отговарят на действителните за имота.

С оглед на горепосоченото дружеството информира всички свои клиенти, че заплащането на консумираното електричество се извършва само в определените за това места – каси и касови салони на „Български пощи“ ЕАД, банки и други партньори. Заплащането на всички видове услуги, извършвани от “EВН България Електроразпределение” АД се извършва според вида услуга на място във всеки EVN Офис или по банков път. Събирането на дължими суми никога не се извършва в брой извън определените за плащане места. При заплащането на месечна фактура или предоставена от дружеството услуга клиентът получава съответния платежен документ, предупредиха от ЕВН.

Вирни се горе