Ето какви са цените на рибата на Никулден

Ето какви са цените на рибата на Никулден

Килограм шаран се продава по 5 — 6 лева, толстолобът с три лева по-евтин

В навечерието на Никулден една от най-обсъжданите теми е цената на рибата. Между 5 и 6 лева се търгува килограм пресен шаран в магазините тази година, а другата предпочитана риба за празника — толстолобът е доста по-евтин — само по три лева. Цените са доста близки с тези от миналата година, но търговците очакват сериозно поскъпване в деня на празника, пише „Труд“.

И докато шаранът и толстолобът са относително достъпни за джоба на обикновения данъкоплатец, то почитателите на по-екзотичните риби ще трябва доста да се изръсят. Килограм ципура например в момента е 12 – 15 лева в зависимост от големината, а лавракът варира между 18 и 20 лева за килограм.

С наближаването на утрешния празник, инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започнаха масирани проверки по водоеми и търговски обекти в цялата страна. По време на инспекциите са иззети над 250 кг. риба от нерегламентирани търговци. Над сто са проверените обекти, продаващи временно или постоянно риба и рибни продукти.

До момента са съставени 12 акта за нерегламентирана продажба и транспорт на риби, както и за извършване на стопански риболов. Също така са конфискувани над 2 километра бракониерски мрежи и риболовни уреди. Но най-честите нарушения, които проверяващите регистрират са липсите на декларация за произход и ветеринарномедицински сертификат на стоките.

Вирни се горе