Ето как да изберем моторно масло - Експертен съвет

Ето как да изберем моторно масло - Експертен съвет

Производителят препоръчва масло 0W-20, но в сервиза „пълнят“ с моторно масло по-дебело, с индекс 5W-40. Може ли, това да повлияе отрицателно на здравето на двигателя?

Вискозитетно-температурната характеристика на моторното масло значително влияе, върху почти всички основни показатели на двигателя. Мощност, въртящ момент, ефективност, ресурс – всичко това се изчислява от разработчиците на двигателя за определен вискозитет на маслото.

Класифициран е според системата SAE

Тази класификация определя максимален вискозитет при ниска температура, както и диапазон на вискозитет при 100 ° C. За да разберете, кое масло да изберете, първо трябва да запомните, какво крият обозначенията на самите моторни масла.

Символи и скрито значение

Ефективността на най-простия вискозиметър се оценява най-лесно, върху масла от една и съща марка, различаващи се в първата цифра от обозначението. В нашия случай това са масла 0W – 40, 5W – 40 и 10W – 40.

Те са много произволни. Първото число показва минималната температура, за която е [https://oils.orbico.bg/][��роектирано моторното масло] . Ако например, отпред има нула, тогава завъртането на коляновия вал е гарантирано при температури до -35 ºС, а изпомпваемостта на маслото е до -40 ºС. По-точно, производителят на масло гарантира, че при посочените температури вискозитетът на продукта, няма да надвишава стойностите, определени от класификацията SAE.

Какво означават надписите върху моторното масло?

Числото, след тирето е отговорно за високите температури. То показва допустимия диапазон на промяна във вискозитета на маслото при 100 ºС. Например за „двадесетте“, производителят обещава вилица от 5,6 до 9,3 cSt, а за „четиридесетте“ – от 12,6 до 16,3 cSt. В допълнение, същият брой характеризира минималния вискозитет при 150 ° C.

Кой вискозитет е най-добър?

В студа всичко е ясно: при твърде вискозно масло стартерът, няма да завърти двигателя и помпата няма да може да изпомпва маслото. И колкото по-ниско е първото число в обозначението, толкова по-малко е износването на двигателя по време на стартиране. Този параметър не влияе, върху работата на нагрят двигател.

При високи температури картината е по-сложна. Изглежда, че колкото по-висок е вискозитетът, толкова по-добре. Това, обаче не е така. Ако напълните двигателя на обикновен лек автомобил с “шейсет”, който изобщо не е предназначен за него, тогава най-вероятно ще загубите не само мощност, но и ще съсипете двигателя. Ще попитате: Защо? В края на краищата вискозното масло трябва по-добре да предпазва частите от износване. Колкото по-висок е вискозитетът, толкова по-дебел е масленият слой в лагерите и под буталните пръстени и съответно по-нисък процент на износване.

Най-доброто моторно масло

Има обаче и друга страна на монетата. Тя е свързана с ниската топлопроводимост на маслото. В края на краищата, колкото по-дебел е масленият слой, толкова по-лошо се отстранява топлината от буталото. Това, води до прегряване и разширяване. Триенето също нараства.

Имайте предвид, че второто число „работи“ не само при трицифрени температури, но и по време на загряване на двигателя. Колкото по-висок е вискозитетът, толкова по-голяма е загубата на триене. Така вискозитетът, зависи от температурата. Сега основният въпрос е: от какъв вид масло се нуждае моят мотор? За съжаление, настоящите изследвания показват, че само спазването на SAE не е достатъчно при избора на подходящото масло за конкретен двигател. Необходима е по-прецизна “настройка”. Такава трябва да е в зависимост от конструкцията на двигателя, от условията на неговата работа и степента на износване. Всичко, което трябва да знаете за моторното масло

Към групата за качество трябва да се отнасяме с уважение:

Например, за работа при ниски температури, второто число в обозначението може да е малко по-малко от препоръчаното от инструкциите – да речем, 30 вместо 40. Това ще помогне за известно намаляване на разхода на гориво, тъй като през зимата маслото се затопля по-дълго, отколкото през лятото, а апетитът с вискозно масло естествено ще е по-висок.

Същото се отнася и за автомобилите, които живеят предимно в градска среда. Ако двигателят работи по-често, при умерени обороти, тогава второто число в обозначението на маслото може да е по-ниско от препоръчаното за автомобил, който често се движи по-високоскоростни линии. Причината е същата връзка между дебелината на масления филм, температурата и триенето. Разбира се, не си струва да експериментирате с автомобила си. Важно е, да се вслушате в препоръките на производителя на двигателя, а не на смазващите масла. В какви случаи и в какви граници е допустимо да се отклоняваме от тях, описахме по-горе, а ако отново не сте сигурни, винаги може да се доверите на сервиз за обслужване на автомобила.

Вирни се горе