Екопак предизвиква българските дизайнери с конкурс за домашен контейнер

Екопак предизвиква българските дизайнери с конкурс за домашен контейнер

Днес стартира Конкурсът за нов дизайн на домашен контейнер, организиран от Екопак България – най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Целта на конкурса е да предизвика студенти и млади дизайнери, художници, архитекти и инженери да изготвят прототип на контейнер, който да бъде пуснат в масово производство и да улесни българските домакинства в процеса на разделно събиране на отпадъци.

Всички желаещи да вземат участие в конкурса трябва да са навършили 16 години и да изпратят своите проекти до 10 март 2011 г.. Специализирано жури на Екопак ще избере петте най-добри идеи, които ще бъдат представени в сайта на Екопак и всеки ще може да гласува за своя фаворит. На финала на конкурса ще бъде отсъдена една първа награда на стойност 3000 лв., една втора награда от 1500 лв. и награда на публиката от 500 лв. за проекта, събрал най-много онлайн гласове. Допълнителна награда за проекта, спечелил първото място е, че Екопак ще организира неговото производство.

Целта на конкурса на Екопак е да предизвика не само творческото, но и практично мислене на участниците. Разделянето на отпадъците още от дома ще улесни домакинствата при правилното изхвърляне на опаковките в трите цветни контейнера от общинските системи и ще подпомогне увеличаването на количествата събирани годни за рециклиране суровини. Екопак силно вярва в успеха на конкурса и в неговия принос за промяната на старите навици и отношението към околната среда.

„В дългогодишната ни работа като еко-организация се сблъскваме с интересни казуси, които се опитваме да решаваме максимално бързо, за да бъдем по-ефективни. Необходимостта от домашен контейнер за разделно събиране на отпадъци беше доказана от национално проучване на нагласите на хората, проведено от нас. Така стигнахме до идеята за провеждане на този конкурс. Надяваме се да предизвикаме както креативността на дизайнерите, така и да успеем да произведем домашен контейнер, който да бъде удобен и практичен за всяко българско домакинство“, каза Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България.

Повече информация за конкурса, правилата за участие и наградите, може да намерите на страницата на Екопак на адрес www.ecopack.bg, както и на Фейсбук страницата на организацията.

Вирни се горе