Ползваме все повече интернет през мобилни устройства

Ползваме все повече интернет през мобилни устройства

Потребителите по света все повече разчитат на връзка с интернет през мобилни устройства, сочи новият доклад на “Ериксон” “Traffic and Market Report – Пулсът на Свързаното Общество”.

Проникването на мобилни услуги в световен мащаб достигна 87%

през първото тримесечие на 2012 г., а мобилните връзки достигат 6,2 млрд. Броят на абонатите обаче е около 4,2 милиарда, т.е. сериозен брой от тях разполагат с няколко връзки.

Причините за това са няколко. От една страна, по този начин те целят да намалят разходите си за трафик: ползват оптимално връзките за различни видове активности, възползват се по-ефективно от покритието или пък разполагат с различни връзки за компютри/таблети и смартфони.

От друга страна, неактивните вече връзки не се премахват веднага от базите данни на операторите.

Наред с това обаче в някои развиващи се региони все още се наблюдава ползването на една връзка от цяло семейство или дори от цяло село.

Мобилните широколентови връзки реализират ръст от близо 60% на годишна база и към момента достигат 1,1 млрд.

Продължава процесът на

сериозно навлизане на употребата на смартфони във всички региони

Близо 35-40% от всички мобилни телефони, продадени през първото тримесечие на 2012 г., са били “умни”.

Около 75% от HSPA мрежите в света са обновени и достигат скорости от 7,2 Mbps и повече, а 40% от тях имат ъпгрейд, позволяващ достигането на скорост от 21 Mbps. Около 15% от HSPA мрежите достигат скорост от 42 Mbps.

Трафикът на данни се е удвоил в периода между първото тримесечие на 2011 г. и първото тримесечие на 2012 г.

Това развитие е провокирано от видео споделянето, облачно базираните услуги, интернет и M2M (машина към машина) свързаността.

Според прогнозите на “Ериксон” през 2017 г. общият брой мобилни връзки (с изключение на M2M) ще достигне близо 9 млрд., от които 5 млрд. ще бъдат мобилни широколентови връзки, а 3 млрд. ще бъдат връзки, функциониращи през смартфони.

Този ръст, заедно с развитието на устройствата и свързаността, ще доведе до

нарастване на мобилния трафик на данни 15 пъти до края на 2017 г.

Развитието на мобилните мрежи също ще продължава с бързи темпове. В следващите пет години GSM/EDGE мрежите ще продължават да доминират като брой връзки, въпреки сериозното навлизане на HSPA технологиите.

Основната причина за това е, че потребителите на много от развиващите се пазари все още се ориентират към бюджетни телефони и употреба на вече съществуващи и утвърдени видове свързаност.

Към момента този тип мрежи покриват 85% от световното население.

Въпреки това бързото преминаване към по-напреднали технологии в развитите страни ще доведе до отстъпането на GSM/EDGE свързаността след 2012 г.

Към края на 2011 г. WCDMA/HSPA мрежите осигуряват покритие на едва 45% от населението в световен мащаб, а към момента това покритие вече достига 50%. Очаква се до 2017 г. процентът да достигне 85.

LTE също се внедрява с бързи темпове във всички региони и към момента технологията се ползва от близо милиард потребители.

Вирни се горе