Едва 1/3 от българите работят според образованието и уменията си

Едва 1/3 от българите работят според образованието и уменията си

Едва 30% от работещите в България са на позиции, които отговарят на тяхното образование, компетенции и умения. Това показва проучване на БСК сред 1500 фирми. Проучването е направено в рамките на проекта им за изграждане на система за компетенциите на работното място, финансирана с европари, пише в. “Сега”.

Още толкова от работната сила у нас няма подходящо образование, нужния образователен ценз или пък компетенции за работното си място.

При 38% от случаите хората са на позиция, за която са свръхквалифицирани. Това е делът на работещите, които са прекалено образовани или притежават по-големи умения и компетенции от изискванията на работодателите. “Проблемът е, че няма план как да се използват тези допълнителни квалификации и умения на хората как да се развиват те”, обясни Томчо Томов, ръководител на центъра за оценка на компетенциите към БСК.

Действащ модел за оценка на компетенциите има в 36.4% от участвалите в проучването организации и в 17% предстои да се разработи. Само в 5.7% от фирмите не се предвижда въвеждането на такъв в следващите 1-2 години.

В рамките на проекта ще бъдат създадени стандарти за компетенциите на над 400 ключови длъжности в 20 възлови за развитието на икономиката сектори. Вече се работи по компетентностните профили в 7 сектора – машиностроене, дървопреработване, хранително-вкусова промишленост, туризъм, електроника, електротехника и металургия.

БСК ще разработи и онлайн базирана информационна система за предлагане и търсене на места за стажуване на завършващите висше образование, съобщи infostock.bg.

Вирни се горе