Дянков вдига пенсиите според инфлацията

Дянков вдига пенсиите според инфлацията

Над 7,3% ще е увеличението на пенсиите от началото на следващата година. Това каза пред журналисти във Варна министърът на финансите Симеон Дянков. За 2013 г. се планира ръст на БВП от 1.8%. Дянков коментира, че общата инфлация от юли 2009 г. до юли тази година е 7,3%, а инфлацията на т.нар. малка потребителска кошница е около 7,6 на сто.

Пенсиите ще бъдат вдигнати с повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница и всъщност хората ще се по-добре с парите в сравнение с юли 2009 година, каза министърът, цитиран от БТА.

В края на юли Дянков съобщи, че пенсиите ще се увеличат със 7 до 10% от догодина.

През последните години е водена много строга бюджетна дисциплина, за да не бъдем като всички останали европейски страни, където няма увеличение на пенсиите. „Вече идва времето на увеличаване на доходите, каза още Дянков, цитиран от “Фокус”. По думите му все още не е взето решение дали процентът за повишаване на пенсиите да е еднакъв за всички или да се реализира прогресивно увеличаване – за по-бедните процентът да е по-висок процент. Вторият вариант е по-удачен и според премиера, каза в края на юли финансовият министър.

От 1 август вече са факт увеличените заплати на бюджетните служители, коментира той. По думите му през следващите две седмици предстои те да бъдат публично оповестени и да има пълна прозрачност. Началниците отдели, директорите, по новото разписание получават между 1300 до 1700 лева, заплатите не са малки и затова трябва обществото да знае, посочи министърът.

Процентът на повишение все още не е ясен, но целта ще бъде в системите, където заплатите са изоставали, да е по-висок.

Дянков заяви още, че майчинските категорично няма да бъдат увеличавани. Вчера се разбра, че майки се готвят да съдят социалния министър Тотю Младенов, тъй като не били съгласни детските надбавки да се дават само на бедните.

Минималната заплата може да се увеличи до 310 лева.

Планираният ръст на Брутния вътрешен продукт за 2013 година е около 1,8 процента, каза още финансовият министър. Той подчерта, че въпреки всички мрачни прогнози планът от 1,4 на сто ръст на БВП за настоящия бюджет се изпълнява. Над половината от страните в ЕС са в рецесия, но България не е сред тях, посочи вицепремиерът, цитиран и от БТА. Не се предлага промяна на данъци и акцизи в каквато и да било посока и те ще останат същите, каза още той.

Вирни се горе