Достойно представяне от българските отбори на Shell Eco-marathon Европа 2018

Достойно представяне от българските отбори  на Shell Eco-marathon Европа 2018

Двата екипа на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се класираха в топ 10 в своите категории на единственото по рода си състезание за енергийна ефективност в транспорта

Българските отбори от Русе и Чепеларе представиха достойно страната ни в състезанието за енергийна ефективност в транспорта Shell Eco-marathon Европа 2018. Надпреварата се проведе за трета поредна година в Лондон като част от фестивала „Изгради бъдещето” между 5 и 8 юли.

В най-оспорваната категория „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия, отбор „Автомобилист“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ постигна целта си и се класира в топ 10, като зае престижното 9-то място. Младите инженери изминаха разстояние от 472 км с 1 кВтч като драстично подобриха резултатите си от миналата година когато постигнаха 360 км/кВтч. Другият български представител в същата категория – отборът на П рофесионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, реализира 289 км/кВтч. Учениците от Чепеларе заеха 18-то място в крайното класиране, с което също се представиха по-добре от миналата година, когато бяха 22-ри с изминатите 253 км/кВтч. Вторият отбор на Русенския университет – HydRu, които се състезават за първи път в Shell Eco-marathon в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, се класира на пето място с резултат от 116/м3. За съжаление, технически проблеми възпрепятстваха опитите на писта на Технически университет-София и въпреки успешното преминаване на задължителните инспекции, отборът не участва в класирането.

„Тазгодишното издание на Shell Eco-marathon отново се превърна във фестивал на новаторството, креативността и авангардните технологии. Щастливи сме, че имахме възможността да сме част от бъдещата инженерна общност на Европа и да реализираме на практика идеите си за повишаване на енергийната ефективност в транспорта. Добрите резултати ще ни мотивират да покажем догодина, че страната ни има потенциала да прекрои бъдещето на придвижването“, споделиха българските ученици и студенти – участници в състезанието. „Shell Eco-marathon е школа, която предоставя на българските участници невероятната възможност да усъвършенстват своите знания и умения, като същевременно подобряват своите автомобили. Искам да поздравя нашите участници с доброто им класиране и им пожелавам догодина да са сред призьорите в своите категории“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. Общо 147 отбора от 27 държави от цяла Европа изпитаха своите инженерни и дизайнерски си умения по време на Shell Eco-marathon 2018. От 5 до 8 юли над 15 000 зрители станаха част от празника на иновациитге и енергийната ефективност в транспорта. Студентите от Европа имаха за цел да поставят нови рекорди в изминаването на най-кратко разстояние с единица енергия. Миналогодишният победител – френският екип Microjoule-La Joliverie задържа първото място в категория „Прототипи“ с двигател с вътрешно горене и постигна резултат от 2324 км/л. Тази година надпреварата бе силно оспорвана, като екипите положиха максимално старание, за да завършат състезанието успешно и с по-високи резултати. Надпреварата бе основна част от фестивала „Изгради бъдещето“, чиито посетители имаха възможността да проследят всичко случващо се на пистата, да участват в оживени дебати, да се насладят на завладяващи технологии и да експериментират с иновативни енергийни идеи, които могат да променят начина ни на живот, работа и забавления.

Вирни се горе