До минус 15 градуса през януари

До минус 15 градуса през януари

През януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3 градуса, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв. м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м, според прогнозата на НИМХ – БАН за януари. Най-ниските температури ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите между 10 и 15 градуса. В началото на януари валежи не се очакват и температурите слабо ще се повишат.

Към 3 януари ще настъпи промяна. Облачността бързо ще се увеличи и в периода 4 – 6 януари ще се създаде валежна обстановка: ще вали предимно сняг, в южните райони и по Черноморието – дъжд, който ще премине в сняг.

Температурите ще се понижат и ще се установи време с температури, близки до нормалните за януари. В края на десетдневието валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса. През повечето дни от второто десетдневие отново ще се създадат условия за превалявания, предимно от сняг.

След слабо повишение на температурите в началото на десетдневието, впоследствие те отново ще се понижат и през периода 16 – 20 януари времето ще бъде студено. В началото на третото десетдневие температурите ще се повишат.

Вирни се горе