До 15 януари ще може да се пътува без винетка, обяви пътната агенция

До 15 януари ще може да се пътува без винетка, обяви пътната агенция

До 15 януари по пътищата на България ще може да се пътува без винетка. Оттогава тол-полицията и пътната полиция ще започнат да глобяват за липсата на винетка. Това обясни директорът на Националното тол-управление в Агенция “Пътна инфраструктура” Антон Антонов на извънредна пресконференция.

Той обясни, че в момента тече информационна кампания за шофьорите. Именно заради това ще има такъв гратисен период преди полицията да започне да налага санкции. Освен това от АПИ установили, че повечето налични винетки изтичат в края на този месец.

Антонов каза още, че има проблем на граничните пунктове, тъй като там липсват терминали за покупката на винетка. До момента само на Капитан Андреево има такъв, а от днес би трябвало да бъдат внедрени още 4 на Дунав мост, но не уточни за кой от двата моста става въпрос.

“До края на месеца на всеки граничен пункт ще се продават електронни винетки. От 7 януари ще разпространим мрежата от места, където ще се осъществява продажбата на винетки, а в момента чужденците могат да се информират чрез сайта на АПИ как да си купят такава винетка”, обясни още Антонов, като уточни, че те ще се продават в големите бензиностанции и в EasyPay.

От днес пък спира конвертирането на хартиени винетки в електронни.

По думите на Асенов до края на следващата седмица всички езици, с които ще работи системата за електронните винетки, ще са активни и на мобилното приложение.

Вирни се горе