Днес започва зимата, на Коледа - топло и слънчево

Днес започва зимата, на Коледа - топло и слънчево

Минималните температури днес ще са между минус 3° и минус 10°

Астрономическата зима започва днес в 18:27 ч. Настъпването ѝ бележи най-краткия ден и най-дългата нощ за 2017 г. в северното полукълбо.

Това е т. нар. зимно слънцестоене. Днес заради наклона на Земята спрямо Слънцето, слънчевите лъчи падат под най-голям ъгъл върху северното полукълбо и под най-малък върху южното от всички други дни.

Времето в България ще е студено. Ще има значителна облачност, след обяд на места намаляваща до предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен запад-северозападен вятър.

Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, за София минус 2° – минус 1°. Минималните ще са между минус 3° и минус 10°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В планините също ще има значителна облачност, но по високите части ще бъде предимно слънчево, а след обяд на места и в по-ниските части. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 8°.

От утре се очаква да започне затопляне, като максималните температури ще се покачат над нулата. В началото на следващата седмица, на Коледа, те вече ще достигат до 15°, а минималните ще са близо до 0°. Ще бъде предимно слънчево.

Вирни се горе