Днес времето отново е опасно - бъдете внимателни

Днес времето отново е опасно - бъдете внимателни

Код “оранжев” е обявен днес във всички области на страната заради високи температури, обяви Националният институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ).

Код “оранжево” означава, че времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност. Хората трябва да бъдат много внимателни и по възможност да избягват рисковете. Възможни са щети и жертви.

Горещата вълна продължава осми пореден ден с максимални температури в повечето места между 35 и 39 градуса, по Черноморието 30-33 градуса.

Код “оранжево” за всички области бе обявен и вчера. Най-горещо беше в Сандански и в Русе, където термометрите сочеха 39,3 градуса .

Температурната беше рекордна за Сандански на този ден. И на седем други места в страната бе поставен температурен рекорд. В Ново село температурата на въздуха бе 36,7 градуса, в Лом – 38,1, в Добрич – 35. На връх Рожен термометрите достигнаха 27, 2 градуса, а в Ахтопол – 31,5 градуса.

В сряда през целия ден времето ще се задържи горещо. Вятърът ще е слаб, в по-голямата част от страната от запад, в най-източните й райони от югоизток.

Там и дневните температури ще останат по-ниски, между 30° и 33°. Докато в останалата част от страната температурите ще са около 34°-39°, в София 34°.

В петък се очакват малко по-ниски температури, но в събота и в неделя максималните температури отново ще са между 34 и 39 градуса.

В началото на следващата седмица вероятно ще има няколко дни с по-нормални летни температури.

Подробна прогноза за времето по света и у нас вижте на сайта Sinoptik.bg.

Вирни се горе