Днес в цялата страна е сила оранжев код за опасно топло време

Днес в цялата страна е сила оранжев код за опасно топло време

Вчера бяха отчетени температурни рекорди за месеца. Най-горещо е било в Сандански – 41 градуса. На този ден най-високата температура – 42 градуса, е била измерена в Сомовит през 2012 г. Като цяло за месеца най-високата температура е 44,5 градуса и тя е била отчетена в Чирпан през 1952 г.

Най-прохладно днес е било по морския бряг – Шабла, Калиакра и Ахтопол, където максималната температурата е достигнала 31-32 градуса.

След горещия уикенд, новата седмица продължава с опасни горещини. В понеделник за цялата страна ще бъде в сила оранжев код за опасно време.

Температурите слабо ще се понижат, но ще остане горещо и максималните ще са между 34° и 39°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция “Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова.

Атмосферното налягане е близко до средното за месец август и слабо ще се повиши.

Над планините ще е предимно слънчево.

След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

Очакваното захлаждане ще настъпи към края на следващата седмица, съобщи NOVA.

Вирни се горе