Днес се почита паметта на Свети Мина

Днес се почита паметта на Свети Мина

В този ден православната църква почита паметта на мъченици Мина, Виктор и Викентий – от тримата най-популярен и най-почитан е Свети Мина, който е известен чудотворец и се счита за покровител на семейството.

Свети мъченик Мина е египтянин (284-305 г.), но изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време властта в Рим се поделяла между императорите Диоклетиан и Максимиан. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат жертвоприношения.

Тогава воина Мина не пожелаел да гледа това почитане на идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в пустинните места на Северна Африка. Предпочел да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Свети Мина дълго време се скитал, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Бил заловен и жестоко измъчван, когато в тялото му не останала сила, главата му била отсечена, а тялото му изгорено. Но щом като огънят изгаснал, вярващите дошли и на мястото събрали останалите мощи на светеца – обвили ги с чисти кърпи и ги помазали с благовония. Пренесли ги в Александрия, където ги погребали с почести.

Впоследствие на това място е била построена и църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

В околностите на София се намира обрадовският манастир “Св. великомъченик Мина” – на около 7 км североизточно от столицата, нарича се “Обрадовски” по името на бившето село Обрадовци, сега квартал Бенковски.

Манастирът някога е бил действащ девичи метох, но днес е изключително популярен и посещаван от миряните заради иконата, която се съхранява там и която прави чудеса. В дена на храмовия празник стотици хора отиват на поклонение в църквата и околностите на софийския манастир “Свети Мина”.

Вирни се горе