Днес е Световният ден за борба с алергиите

Днес е Световният ден за борба с алергиите

Денят се чества от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия (26 юни – 1 юли 2005), с цел популяризиране на информацията за алергичните заболявания и превенцията им.

През летния сезон най-честа причина за алергии е летящият цветен прашец, т. нар. “полени”, обяснява доц. Васил Димитров, национален консултант по клинична алергология към Медицински университет – София. Полените (тичинковия прашец) представляват микроскопични клетки от цъфтящите дървета, треви и храсти. Най-високо е тяхното съдържание във въздуха при слънчево, сухо и ветровито време. Алергията от цветния прашец “полиноза” причинява конюнктивит (възпаление на очите-зачервяване, сърбеж, сълзене), възпаление на носа, а понякога и на белите дробове (кихане, запушен нос, сърбеж, изтичане на воднист секрет, кашлица, задух). Ако алергията на горните дихателни пътища не се лекува, може да предизвика бронхиална астма. В България от бронхиална астма страдат повече от 500 000 души, или близо 9 на сто от населението.

Друг вид алергия, която може да се развие през лятото, е слънчевата уртикария, която се проявява с обриви, зачервяване на кожата и сърбеж. Тя също се лекува медикаментозно. Фактор за увеличаване честотата на алергиите в последните години е замърсяването на околната среда – изгарянето на дизелови горива, химическата индустрия. Алергиите и астмата са болести на цивилизованото общество, което живее в стерилна среда. Колкото по-съвършени сме в борбата с инфекциозните и паразитни болести, толкова по-алергични ставаме, завършва алергологът.

Вирни се горе