Днес е празника на националната гвардейска част

Днес е празника на националната гвардейска част

Празникът е определен с Правилник за структурата, организацията и реда за използване на Националната гвардейска част, приет с Постановление на Министерския съвет 124 от 14 май 2001 г.

На 12 юли 1879 г. новообразуваната софийска конна сотня с командир поручик Александър Молосов посреща на Враждебна княз Александър I Батенберг и го ескортира, като изпълнява служба на почетна стража. През 1881 г. е създадена гвардейска войскова част за охрана на българския княз Александър Батенберг. През 1912 – 1918 г. по време на Балканската, междусъюзническата и Първата световна война гвардейският полк не само присъства на всички тържествени и церемониални ритуали, но и участва в боевете.

До 9 септември 1944 г. полкът се нарича лейбгвардейски, а след тази дата се сформират гвардейски части от участници в Отечествената война /1944-1945/ от състава на Първа българска армия. През 1955 г. е създадена Гвардейска почетна рота с основно предназначение да извършва церемониал по време на тържествени прояви и ритуали и да отдава военни почести.

С Постановление 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. е създадена Национална гвардейска част и е приет Правилник за нейната структура, организация и ред за използване. Гвардейска част е правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения на Представителния батальон и на Гвардейския представителен духов оркестър като звена от организационната структура на Столичното военно комендантство. Националната гвардейска част е извън числения състав на Българската армия и участва в представителни мероприятия. Има свое знаме, печат и отличителен знак. В нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

Вирни се горе