Днес е Международният ден за борба против тютюнопушенето

Днес е Международният ден за борба против тютюнопушенето

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнопушене и се отбелязва от 1988 г.

През тази година мотото е: „Вмешателството на тютюневата индустрия".

Тютюнопушенето е втората най-голяма причина за смъртността в световен мащаб.

Министерството на здравеопазването организира редица прояви в цялата страна, насочени към информиране на населението за вредата от тютюнопушенето за човешкото здраве, съобщиха от здравното министерство.

През целия месец май Регионалните здравни инспекции в страната отбелязват Световния ден без тютюн с различни инициативи. По места се организират кампании, дискусии, дебати, викторини, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух, чрез изпращане на послания по интернет на принципа „Предай нататък!". В хода на кампанията се провеждат състезания, ролеви игри, конкурси за най-добро есе или художествен разказ.

От 10:00 до 19:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов" ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб като витален капацитет, еластичност, количество въглероден оксид в издишан въздух, наличие на карбоксихемоглобин в кръвта и др. Гражданите ще могат да намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас. Присъстващите на проявата ще се запознаят с методите за отказ от тютюнопушене, препоръчвани от Европейската комисия в рамките на кампанията „Бившите пушачи са неудържими", както и в кабинетите за безплатни консултации в регионалните здравни инспекции в страната. Желаещите ще могат да се записват като доброволци за участие в контрола по осигуряване на обществена среда, свободна от тютюнев дим. Ученици от софийски училища ще представят своите проекти като участници в националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 4". По време на проявата посетителите ще получат практични и полезни промоционални предмети и печатни материали по темата. Ще бъдат представени рисунки на деца от Международния конкурс за детска рисунка „Не на цигарите!".

Вирни се горе