Днес честваме 110 години независима България

Днес честваме 110 години независима България

Месец септември е един от най-празничните за България. Защото в него има две дати, които са повод за гордост и самочувствие.

На 6 септември честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а на 22 – всички ние отбелязваме Деня на независимостта.

На днешната дата през 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд с правителството на Александър Малинов обявяват Независимостта на България с манифест, подписан от министрите Александър Малинов; Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, генерал Николаев и Андрей Ляпчев.

Събитието се случва в църквата „Св. Четиредесет мъченици“ в старата българска столица. След този акт, княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

До този момент България е васално княжество на Османската империя. Българската дипломация успява да се възползва по най-добрия начин от нестабилността след младотурското въстание, така без да бъде пролята и капка кръв, държавата ни обявява самостоятелност.

Част от текста на Манифеста гласи:

"…цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния

Прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство"

Защо обявяването на независимостта е толкова важно?

България се изравнява със съседните си страни – Сърбия и Румъния. Двете отдавна са независими.

Страната спира да плаща данък на империята. Вече не участваме в погасяването на турския държавен дълг и не плащаме източнорумелийския данък.

Страната ни получава има свобода по отношение на външната си политика.

Източните железници на нашата територия се обявяват за български.

С българо-турския протокол от 1909 година и споразумението между българското правителство и компанията се урежда въпросът за откупуването на линиите на българска територия за 43 294 347 златни лева.

Макар България до обявява своята независимост на 22 септември 1908 г., то битката продължава дълго след това и чак на 6 април 1909 е подписван българо-турски протокол за признаване на независимостта.

Манифестът, с който цар Фердинанд и неговото правителство завършва с думите:

"Да живее свободна и независима България ! Да живее българският народ!"

Вирни се горе