ДФ"Земеделие" приема проекти за възстановяване на горския потенциал

ДФ"Земеделие" приема проекти за възстановяване на горския потенциал

От 16 октомври до 16 ноември тази година областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие" приемат заявления по мерки 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи" и 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" от Програмата за развитие на селските райони. Финансовият ресурс за мярка 223 е левовата равностойност на 37 492 443 евро, а за мярка 226 – левовата равностойност на 27 196 608 евро.

Мярка 223 финансира създаването и поддържането на горски култури върху неземеделски земи в общини с лесистост под 60% или в райони с риск от ерозия. Увеличаването на горските масиви в равнинните райони помага да бъде намалена ерозията и подобрен водният баланс. Фонд „Земеделие" покрива от 70% до 100% от одобрените разходи по проекта.

Средствата по мярка 226 се отпускат за възстановяване на гори, пострадали от горски пожари и други природни бедствия, както и за въвеждане и подобряване на превантивни дейности, които да намалят опасността от пожари. Кандидатите получават 100% от одобрените разходи по проекта.

Повече информация за мерките, както и документи за кандидатстване, ще откриете на сайта на ПРСР www.prsr.bg в раздел „Мерки".

Вирни се горе