Детските влогове без десятък

Детските влогове без десятък

Лихвите от детските влогове няма да се облагат с новия данък от 10%, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов при обсъждането на поправките в Закона за ДДС в парламента вчера.

Тези влогове попадат в графата безсрочни спестовни сметки

за които новите правила няма да важат, уточни Горанов. Както „Монитор” писа, предложението на финансовото министерство е десятък да се налага само за лихвите по срочните депозити от 1 януари догодина Данъкът ще се налага на лихвите, начислени след тази дата, без значение кога точно е открит самият срочен влог.

Горанов подчерта още, че хората не трябва да декларират пред данъчните доходите си от лихви, като това ще бъде задължение на банките. Всеки месец трезорите ще попълват документ с изплатените лихви по всички срочни депозити, без да конкретизират кой клиент какъв влог притежава. По този начин няма да се нарушат и изискванията за спазване на банковата тайна. „Подаването на една страница на месец не може да е аргумент за банките да повишат лихвите по кредитите”, успокои още зам.-финансовият министър.

Новият данък от 10% за срочните депозити беше приет вчера на първо четене в Народното събрание след разгорещени дебати, продължили около 4 часа. Още в началото на споровете шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев подчерта, че промените ще засегнат хората, които имат големи сметки в банките. Затова той призова колегите си, които се изказват от трибуната, да съобщават, ако имат депозити над 10 000 лв., за да няма конфликт на интереси. Депутатите обаче не се съобразиха с призива и

премълчаха за скътаните си пари

в трезорите. Аргументът за отказа беше, че всеки един от тях попълва декларация в Сметната палата, която съдържа исканата информация.

Очаквано десятъкът беше остро разкритикуван от опозицията. „Пламен Орешарски, който беше министър в социалистическото правителство, трябва сега да свали шапка на Симеон Дянков за този данък, защото той е социално справедлив”, контрира критиките Красимир Велчев. Той посочи, че възрастните хора с малки влогове от по 1000 лв. ще бъдат ощетени едва с по няколко стотинки на месец а в същото време ще получат увеличение на пенсиите си от догодина с около 15 лв. Според Велчев новият данък ще стимулира личната инициатива и хората ще извадят парите си от банките, за да ги вложат в доходоносен бизнес. „Превърнахме се в държава на рентиери и лихвари”, възмути се шефът на герберите.

По време на дебатите беше предложено да се въведе праг от 5000 лв. например, под който депозитите да избегнат новия данък. По-късно обаче Владислав Горанов поясни, че не може да се въведе необлагаем минимум, тъй като нямало такава практика за нито един доход у нас.

Вирни се горе