Дете от Благоевградско е вторият пациент със свински грип у нас

Дете от Благоевградско е вторият пациент със свински грип у нас

То се завърнало на 29 май от САЩ; заболяването му обаче протича леко

Инфрачервена камера улавя симптоми на свински грип на летище София. Втори случай на свински грип бе потвърден лабораторно у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ).

Става дума за 7-годишно дете от Благоевградска област, завърнало се на 29 май от САЩ. То има симптоми на грипоподобно заболяване от 30 май насам. Болестта протича в лека форма, само с хрема и кашлица, без висока температура и други сериозни признаци. За нов човешки грипен вирус A (H1N1) се изследват и шест лица, които са били в контакт с детето. По отношение на тях са предприети всички необходими противоепидемични мерки, уверяват от здравното министерство. За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейският център по контрол на заболяванията.

Проби на 42 души бяха изследвани до вчера в Националната референтна лаборатория по грип, като 41 от тях бяха отрицателни. Първият пациент със свински грип у нас – 21-годишният Иван Димитров от Павликени, бе изписан вчера от Великотърновската болница в добро състояние.

Вирни се горе