Денонощен център към 112 приема сигнали за незаконна сеч

Денонощен център към 112 приема сигнали за незаконна сеч

От днес в Изпълнителната агенция по горите започва да функционира телефонен център към 112 за сигнали, свързани с незаконна сеч и други нарушения с дървесина. Земеделският министър Десислава Танева откри центъра с уверението, че занапред 400 екипа от цялата страна ще проверяват сигналите, които разтревожени граждани ще подават на телефонната линия.

Центърът ще бъде денонощен и основната му роля е работещите в него специалисти лесовъди да преценяват професионално всеки сигнал за това дали е фалшив или реален, за да реагират максимално бързо, тъй като ще са наясно за всеки район кой екип на кое място е разположен и кой е най-близо до локацията, за която се сигнализира за незаконни действия.

Оказа се, че за изминалата година на тел. 112 са подадени общо 31 000 сигнала, свързани с нарушения в горите, като две трети от тях са били в последните четири месеца на годината. Тъй като явно това е по-натовареният сезон за незаконна сеч и дърводобив, то в тези периоди в центъра ще има допълнителни дежурни, за да могат да покриват пълния обем от сигналите.

Един от най-важните елементи, съпътстващи новия център, е че онези, които подават фалшиви сигнали вече ще носят наказателна отговорност.

Към агенцията продължава да работи и телефонът за сигнали за корупция 0800 20 800. От агенцията обаче се оплакаха, че само между 4 и 6 % са реалните сигнали, като звънят и много граждани, които сигнализират за корупционни практики в съвсем различни други структури, към които агенцията няма компетенциите да предприеме действия.

Вирни се горе