Ден на авиацията и космонавтиката

Ден на авиацията и космонавтиката

Днес честваме международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.

По повод 100-годишния юбилей на българската авиация президентът Росен Плевнелиев ще награди с ордени летци – ветерани.

През 2012 година се навършват и 33 години от полета на първия български космонавт. В навечерието на годишнината Георги Иванов беше специален гост на авиационно тържество в Пловдив, съобщава БНТ.

Пред любители на космонавтиката бяха прожектирани филми, посветени на 100-годишнината от създаването на българската авиация и гениалните инженери Вернер фон Браун и Сергей Корольов.

С побелели коси, но бодър дух, първият български космонавт Георги Иванов си спомни денят, когато излиза в открития космос с Николай Рукавишников, за да скачат кораба “Съюз-33” към станцията “САЛЮТ”. Малко преди да достигне мястото на скачване, единият от двигателите на съветския космически кораб изключва.

“Всеки един космически полет има свои проблеми. И при полета на Юрий Сергевиич Гагарин е имало проблеми горе…”, споделя Георги Иванов.

Аварията е толкова тежка, че поставя под въпрос живота на двамата космонавти. За пръв път в космическата си история до 79-та година СССР е изправен пред катастрофална ситуация, за чието разрешаване не съществува правилно решение.

“Все още това е може би единственото завръщане на корабите “Съюз” по този начин – балистическо завръщане към земята, тъй като ни отказа основният двигател…”, разказва Георги Иванов.

От високата температура прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Приземяването е с 320 километра отклонение. Капсулата, с която космонавтите са се приземили, днес се съхранява в Музея на авиацията в Пловдив.

Вирни се горе