Декември започва със студено време

 Декември започва със студено време

Най-ниските температури през декември ще бъдат между -15 и -10 градуса, по Черноморието – около -7 градуса, а най-високите температури ще са между 9 и 14 градуса, предаде БТА, позовавайки се на информация от НИМХ към БАН.

През последния месец от годината се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от -8 до -3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 70 и 120 литра на квадратен метър.

През периода 5-7 декември ще се създаде валежна обстановка. В по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и в Горнотракийската низина, отначало ще превалява дъжд. В края на първото десетдневие валежите ще спрат.

През първите дни от второто десетдневие ще е без валежи. Температурите относително ще се повишат. В периода 15-20 декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг. Температурите ще се понижат.

В началото на третото десетдневие валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на десетдневието ще се заоблачи и на места ще превали сняг. Повишена е вероятността за валежи и през последните дни от месеца.

През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна България – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина.

Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните – от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони – от 7 до 12.

Вирни се горе