Дариха на УМБАЛ „Свети Георги“ 10 респиратора за 180 хил. лева

 Дариха на УМБАЛ „Свети Георги“ 10 респиратора за 180 хил. лева

Болницата поема една трета от всички пациенти с КОВИД-19 в Пловдив и областта

Специализирана апаратура на стойност 180 хил. лева без ДДС дари днес на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив фирма „BTL Industries“. Безвъзмездно предоставените 10 апарата за обдишване ще се използват в стационарите за лечение на пациенти с КОВИД-19.

Дарените респиратори ще осигуряват механична белодробна вентилация за болните с дихателна недостатъчност. Подобряват насищането на кислород в кръвта и нормализират дихателните капацитети и обеми, което свежда до много нисък процент риска от развитие на дихателна недостатъчност.

Началникът на Клиниката по инфекциозни болести доц. Олиана Бойкинова и зам.-директорът по административни и икономически въпроси на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Момчил Мавров приеха дарението, предоставено лично от изпълнителния директор на „BTL Industries“ – България Георги Петков. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и представители на местната власт. „Щастливи сме да приемем това дарение, тъй като всеки един апарат ще бъде използван на 100%. Асистираната механична вентилация е съществена част от лечението на всеки пациент с дихателна недостатъчност. Изказвам благодарност на фирма „BTL Industries“ и на всички онези наши дарители, които вярват във възможностите и успехите на нашите медици и които продължават да даряват от себе си за благополучието на всички“, заяви доц. Мавров.

„Изключително благодарна съм за предоставените ни високотехнологични апарати и се радвам, че такива хубави неща се случват! Заедно можем да преодолеем нашествието COVID-19. Още от първия ден УМБАЛ „Свети Георги“ е начело в тази битка. Надявам се много човешки животи да спасим“, каза началникът на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Олиана Бойкинова.

„Мисията ни винаги е била с продуктите си да помагаме на хората да бъдат по-здрави. Радваме се, че с дарението подкрепяме борбата срещу коронавируса в Пловдив – градът, който е дом на нашата компания вече 22 години. От името на целия ни екип бих искал най-сърдечно да благодаря на медиците на първа линия в цялата страна. Те са истински герои и заслужават нашето уважение“, каза Георги Петков.

Приблизително една трета от всички пациенти с КОВИД-19 в Пловдивска област постъпват за лечение в УМБАЛ „Свети Георги“. От 13 март до края на месец ноември 2020 г. в клиничните звена на най-голямата болница в страната са приети 1122 души с коронавирус, сочат статистическите данни. В останалите 19 болници в града и областта са били хоспитализирани 3966 пациенти.

Общият прием на пациенти в УМБАЛ „Свети Георги“ от началото на годината като цяло се е увеличил и до момента е 72 597 души. Обслужените от УМБАЛ „Свети Георги“ от 1 януари 2020 г. до момента спешни пациенти са 40 624. Преобладаваща част от тях представляват тежки случаи, които налагат ангажиране на специалисти от повече от едно клинични звена.

Вирни се горе