Данъкът за колите ще е обвързан с екостандартите

Данъкът за колите ще е обвързан с екостандартите

Данъкът за автомобили вече ще бъде обвързан с екологичните стандарти и ще има два вида отстъпки за различните превозни средства. Близо 1 млн. българи ще платят по-висок данък, алармираха кметове. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че кабинетът е приел днес проект за промени в Закона за местните данъци и такси, цитират я БГНЕС и Дарик. Промяната влиза в сила от 1 януари.

Към момента данъкът, който се плаща за превозните средства, се намалява с 50%, ако автомобилът има катализатор и е под 100 конски сили. От януари отстъпката за колите с катализатор ще отпадне, а отстъпката за колите, които имат Евро 3 и Евро 4 (произведени между 2000-2009 г.) ще е само 30%.

С 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6. Остава ограничението двигателят да е до 100 конски сили.

Предварителните разчети показват, че това ще доведе до увеличение на приходите на всички общини в страната с общо 30-35 млн. лева. Промените са предложени от Министерството на финансите. Според същия проект от 2015 г. такса смет ще се определя според боклука.

В България са регистрирани над 3 300 000 автомобила, като около 1/3 от тях са с катализатор, пише “Сега”. При промяната за собствениците на тези коли налогът ще се увеличи двойно.

В голяма част от общините са притеснени от нормативния документ, тъй като в него няма дефиниция за категориите, според които ще се определят данъчните облекчения.

Факт е, че в талоните на автомобилите не е записана категорията за екология, което означава, че собствениците трябва да търсят начин да я установят. Това може да стане например от продавача или вносителя.

Вирни се горе