Данък върху лихвите по депозитите все пак ще има

Данък върху лихвите по депозитите все пак ще има

Данък върху лихвите по депозитите все пак ще има. Това стана ясно от изявление на министъра на финансите Симеон Дянков.

Правителството предлага с проектозакона за бюджета облагане на лихвите по депозитите на физическите лица с данък от 10%, каза Дянков пред журналисти.

По думите му България е останала единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви.

Приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането на този налог е да има справедливост, а не толкова финансов ефект, заяви вицепремиерът.

В Закона за данъците върху доходите на физически лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата-членка на ЕС и в други държави членки по споразумението за европейското икономическо пространство да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи, посочи министър Дянков.

В България има единен данък подоходен върху физическите лица и търговските лица и той е 10%.

Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите, каза още вицепремиерът, цитиран от “Фокус”.

Той обясни, че хората, които работят на минимална работна заплата плащат данък, а други, които имат голям капиталов доход и го държат в банка в момента не плащат такъв данък.

В България под 10% от населението има депозити над 20 000 лева, добави Дянков.

Вирни се горе