Данъчните не си плащали глобите към държавата, започват проверки

 Данъчните не си плащали глобите към държавата, започват проверки

От следващия понеделник започва проверка на всички 7700 служители на Националната агенция за приходите (НАП) за неплатени глоби към различни държавни институции, съобщиха от НАП.

След анализ, направен в агенцията, станало ясно, че има хиляди държавни служители, включително такива от НАП, които не са си платили глобите.

Отговорността за събирането на тези дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания, но глобите не са били събирани ефективно, стана ясно на провелата се в последните 2 дни национална среща на ръководителите на НАП.

Преобладаващата част от дълговете са за нарушения на Закона за движението по пътищата.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде гратисен период до петък, 5 февруари, на служителите си да платят всички свои просрочени глоби по сметките на НАП.

Ако задълженията не бъдат платени до края на седмицата, глобите ще бъдат удържани от заплатите на инспекторите. От НАП обещават, че следващите проверени за неплатени глоби ще са служителите на Министерството на финансите, а след това и хората, работещи в държавната администрация в цялата страна.

От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП, с което в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски, задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и други.

Паралелно с това от НАП обясняват, че след март 2010 г. гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани за това по телефона от информационния център на НАП, чрез електронно писмо или с SMS.

Вирни се горе