Да боядисаме яйцата – Велики четвъртък е!

Да боядисаме яйцата – Велики четвъртък е!

На Велики четвъртък не се работи женска работа.Единственото, което се прави, е да се боядисат яйцата. Първото боядисано трябва да е червено, вярва се че то предпазва от зли сили. С него стопанката прави кръстен знак по челцата на децата, а после и на всички останали.

Според народните вярвания те имат магическо и предпазващо свойство, поради което първото яйце или се заравя в нивата за плодородие, или се държи на иконата, за да се “лекуват” болните с него.

Три червени яйца се слагат в съд с жито. Едното е за къщата, второто за берекет, а третото – за здраве на всички у дома. Сутринта се замесва и обредна питка за здраве и благополучие.

След изваждането от хладилника, яйцата се слагат на котлона в студена вода. Така постепенното им затопляне предотвратява счупването. Добре е да се варят поне 10-на мин., за да бъде твърд жълтъкът. За да ги боядисаме, яйцата и боята трябва да са топли и се държат около 10 мин. за наситен цвят.

В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. Свещениците изнасят кръста от олтара. Извършва се помазване на болните с елей, който лекува душата, а от там и тялото. Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица.

Вирни се горе