Чуждестранните студенти, ученици, стажанти и доброволци не могат да се възползват от преимуществата да пътуват и учат в ЕС

Чуждестранните студенти, ученици, стажанти и доброволци не могат да се възползват от преимуществата да пътуват и учат в ЕС

Според доклад на Комисията, публикуван днес, когато идват в ЕС, за да учат, чуждестранните студенти все още се натъкват на трудности поради нееднаквото прилагане на съответното законодателство на ЕС. В този първи доклад за това как държавите-членки прилагат правилата на ЕС относно влизането и пребиваването на студенти, ученици, неплатени стажанти и доброволци от трети държави се казва, че използването на тези форми на временна миграция може да бъде допълнително подобрено. Има възможност по-специално за допълнително засилване на равнището на хармонизация, постигнато от директивата и правата, произтичащи от нея.

„Мобилността на студентите е в полза на световното икономическо развитие, тъй като насърчава обмена на знания и идеи. Комисията ще продължи своите усилия за създаването на ефективна законодателна рамка, която позволява на граждани на трети държави да придобиват умения и знания чрез обучение в Европа“, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи.

През 2009 г. над 200 000 граждани на трети държави са влезли в ЕС с цел образование, ученически обмен, неплатен стаж или доброволческа дейност1. Най-голям брой граждани на трети държави идват с цел обучение и образование. През 2009 г. държавите с най-голям брой чуждестранни студенти са Франция (53 563), Италия (32 634), Германия (31 345), Испания (22 068) и Швеция (13 968).

Днешният доклад прави оценка на транспонирането на директивата и набелязва проблемите, които спъват пълното разгръщане на потенциала на този инструмент на ЕС.

В доклада се отбелязва належаща нужда от внасяне на промени в директивата, по-специално по отношение на: засилване на процедурните гаранции (конкретни срокове за разглеждане на молбите, задължение на държавите-членки да обявяват причините за отказ); засилване на клаузите за мобилност (които се отнасят до студенти, приети най-напред в една държава-членка, които кандидатстват, за да продължат образованието си в друга държава-членка); стимулиране на полезните взаимодействия с програмите на ЕС, които улесняват мобилността в ЕС на гражданите на трети страни; подобряване на степента на хармонизация по отношение на доброволците, стажантите без възнаграждение и учениците (това може да спомогне за разработването на цялостна правна рамка на ЕС в областта на образованието, обучението и културния обмен с трети страни).

Ето защо през 2012 г. Комисията възнамерява да предложи изменения в директивата.

Комисията ще продължи да гарантира правилното транспониране и прилагане на директивата в целия ЕС, в това число и като открива процедури за нарушение, когато това е необходимо. Също така Комисията ще продължи да работи на техническо равнище с държавите-членки и възнамерява да предоставя повече информация и помощ както на държавите-членки, така и на гражданите на трети страни, използвайки по най-добрия начин интернет, и по-специално бъдещия портал за имиграцията.

Освен това, без намеса в правомощията на държавите-членки да определят броя на мигрантите, в бъдеще може по-конкретно да се разгледа въпросът за достъп до трудова заетост на студентите, които са граждани на трети държави, след края на тяхното обучение.

Директива 2004/114/ЕО 2 установява общи правила относно приема на граждани на трети държави в държава-членка на ЕС с цел образование, ученически обмен, безвъзмездно обучение или доброволческа дейност.

Общата цел на директивата е да популяризира Европа като световен център на високи постижения в областта на образованието. Като част от тези усилия с директивата се цели създаването на обща законодателна рамка, с която да бъде улеснено влизането и престоят в ЕС на граждани на трети държави с цел обучение. Наличието на координирана и прозрачна законодателна рамка ще направи ЕС по-забележимо, достъпно и привлекателно място за получаване на висше образование за студентите от трети страни.

С директивата се определя също набор от основни правила за условията, по които учениците, стажантите без възнаграждение и доброволците могат да влизат и да пребивават в ЕС. За разлика от правилата, отнасящи се до студентите, държавите-членки имат право да решат дали да прилагат директивата спрямо тези три групи мигранти.

Като се насърчават тези форми на миграция, с директивата се цели да бъдат поощрени „взаимното обогатяване“ между различните участници и „по-доброто разбирателство между културите“. Първите години на образование оказват основно влияние върху ценностите, поведението, стремежите и знанията на младите хора. Стажовете и професионалното обучение им позволяват да придобият важни умения, които могат да им помогнат, както и на техните работодатели, в бъдещи професионални ситуации. Участието в доброволчески дейности може да бъде ценен извор на културен обмен между доброволците, които също така имат възможност да придобият нови умения и опит.

С този доклад Комисията изпълнява своето задължение за отчитане по член 21 от директивата. Той се основава на проучване, възложено от Комисията, и на други източници, включително ad hoc анкети, проведени посредством Европейската мрежа за миграцията, на жалби, на въпроси и петиции, изпратени от частни лица, и на дискусии с държавите-членки относно практическите въпроси, възникнали при прилагането на директивата.

Вирни се горе