Честваме международения ден на Червения кръст и Червения полумесец

 Честваме международения ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май е Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Празникът се отбелязва в деня на рождението на швейцарския хуманист Анри Дюнан, общественик и писател, носител на първата Нобелова награда за мир и инициатор на създаването на Международния комитет на Червения кръст, съобщава БНР.

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

От много години на 8 май се придава по-универсално значение, подкрепят се индивидуални инициативи и обществени кампании не само за ролята и значението на националните червенокръстки дружества, но и за принадлежността на всяко от тях към световното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Вирни се горе