Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

 Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

Днес България за пореден път скланя глава пред най-свидния си син – Апостола на свободата Васил Левски. 182 години след неговото рождение за живота и делото му са изписани множество страници, изпълнени с възхита и преклонение.

От тогава до днес Левски непрекъснато занимава съзнанието, възбужда интереса, кара духа да е неспокоен и да преследва мечтанието за онази „чиста и свята република”, която и днес носим в сърцето и ума си, пише Монитор.

Вече 182 години Апостола продължава да е нашата мярка за човечност. Води ни, коригира ни, кара ни да сме отговорни към идеалите, обективизма и реализма му. Като симбиоза на мисъл и действие, които превърнахме в наше знаме.

Днес в негова чест представителни на военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите по случай 182-ата годишнина от рождението му.

В родния град на Апостола – Карлово честванията ще започнат от 9.00 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма “Свети Николай”.

От 21.00 часа е кулминацията на празника – тържествената проверка-заря на площад “Васил Левски” с участието на представителни роти от 61-ва механизирана бригада. На нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Почетни караули от Сухопътните войски ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола в много градове в страната.

Вирни се горе