Честваме 172-години от рождението на Христо Ботев

Честваме 172-години от рождението на Христо Ботев

Днес отбелязваме 172-та годишнина от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев. Той е иконата в борбата за независимост, вдъхновение и пример. Ботев е национална гордост и самочувствие.

В неговия роден град Калофер са организирани чествания. Проявите започват от 11:30 ч. пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева. Ще бъдат положени цветя и ще прозвучи рецитал на стихотворението “Майце си” в двора на НМ “Христо Ботев”. Веднага след това на мемориалния комплекс на Христо Ботев в града ще се състои митинг-поклонение, посветен на 172-та годишнина от рождението на поета-революционер и ще бъде произнесено слово за великият син на България. Военнослужещи ще положат “Гирлянд на славата” пред паметника на Христо Ботев в Калофер.

В стихотворението “Борба” Христо Ботев заклеймява покорството и първопричините за робското съзнание, за каквито тук са смятани леността на духа, еднообразното битие и лъжливия уют на покорността.

Христо Ботев е уникално съчетание на мисъл, слово и дела, при което героичните думи се превръщат в героични дела и обратно. Заветът на Ботев е: тъждество на думи и дела. Това е човек и живот за пример.

Вирни се горе