Черна борса за предплатени СИМ карти се развива у нас

Черна борса за предплатени СИМ карти се развива у нас

След като регистрацията предплатени СИМ карти стана задължителна от началото на годината се е развила черна борса за предплатените, съобщава “Труд”. Поне две организирани групи изкупуват СИМ карти по 50-60 лева за брой. Цената е по-висока, ако “дилърът” осигури по-голям брой карти.

В същото време родните мафиоти масово са започнали да използват анонимни или регистрирани от подставени лица СИМ карти предимно от съседни страни – Румъния, Сърбия и Македония.

Чужденците може изобщо дори да не знаят, че номерата са на тяхно име.

Целта е да не бъдат засичани и подслушвани от полицията след задължителната регистрация на предплатените карти с име и ЕГН, която влезе в сила от началото на годината. Именно такива номера ползваха до края на миналата година някои от членовете на организирани престъпни групи.

Наскоро шефът на “М-Тел” Андреас Майерхофер се изказа скептично за ефективността на регистрацията на сим картите в борбата с престъпността. Подобна мярка няма да спре организираните престъпни групи, смята той.

Въпреки че от мобилните оператори крият дали има необичайно много регистрирани карти на едно лице, е ясно, че са ползвани лични данни на хора от ромските гета в страната за регистрацията. По подобна схема преди години се източваше ДДС.

Вирни се горе