"Часът на Земята" - между 20.30 ч. и 21.30 часа

"Часът на Земята" - между 20.30 ч. и 21.30 часа

В глобалната проява официално ще се включат 47 от българските градове. Тя предвижда изключване на осветлението като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. “Часът на Земята” в България през тази година е под патронажа на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

В инициативата ще участват хиляди места на всички континенти. Ще притъмнеят 25 от най-големите градове в света и 79 столици. В България официално ще се присъединят 47 града, с три повече от миналата година.

Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните “посланици” на инициативата. Тази вечер в 20.15 ч. в градината пред Народния театър кметът на София Йорданка Фандъкова ще се присъедини към проявата, посветена на събитието, а в 20.30 ч. ще загаси лично част от светлините на града.

Столична община предвижда да загаси за час архитектурното и художествето осветление на 24 знакови места в града. “Часът на Земята” започва през 2007 г. като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час. Очаква се тази година да се включат рекорден брой държави – 134.

По време на „Часът на Земята 2011" ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата – Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело “Ландън Ай” в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис" в Антарктида, Таймс Скуеър и Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа" в Дубай…

„Часът на Земята" получи подкрепата и на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, британският министър председател Дейвид Камерън, австралийският премиер Джулия Гилард, нобеловия лауреат архиепископ Дезмънд Туту, супермодела Жизел Бюндхен, актьорите Кейт Бланшет и Едуард Нортън, сър Ричард Брансън.

Вирни се горе